Bahan-Bahan: | |
Bahan Nasi Lemak: 500 gm beras ( dikosek & ditoskan) 3 ½ cawan santan Garam secukup rasa 3 helai daun pandan (disimpulkan) Sajian-sajian Tambahan: 125 gm kangkung (dicelur & ditoskan) 2 biji telur (direbus,dibuang kulitnya & dihiris) 1 biji sedang timun (dipotong tebal-tebal) 90 gm kacang tanah (digoreng & dikupas kulitnya) 250 gm ikan selar kuning (diperap & digoreng) 1 sudu serbuk kunyit (digaulkan,untuk memperasakan ikan) Garam secukup rasa | Bahan Sambal: 125 gm ikan bilis kerin (disiang, direndam & ditoskan) 125 gm bawang merah 60 gm lada kering (direndam & ditoskan) 6 biji buah keras 5 cm belacan (dibakar) 2 sudu minyak makan 1 batang serai (dititik) 1 cawan santan 1 sudu gula pasir Garam & serbuk perasa secukup rasa ¾ cawan air asam jawa pekat |
Cara: | |
Untuk memasak nasi: Satukan semua bahan dalam sebuaha periuk.Masak dengan bertutup,atas api yang kecil,hingga nasi masak & cukup kering airnya.Kerah nasi dengan garpu untuk menggemburkannya. Buangkandaun pandan & isikan nasi ke dalam pinggan. Untuk membuat sambal: Giling kelima -lima bahan yang pertama.Pijarkan minyak & tumiskan bahan giling hingga garing. Masukkan air asam jawa & teruskan memasak hingga keluar minyaknya.Buangkan serai. Rasalah asam garamnya & isikan ke dalam mangkuk. Hidangkan nasi lemak paans-panas atau sejuk, dengan sambal & sajian-sajian tambah. | |
Cadangan Hidangan: | |
Untuk 6-8 orang saja |
Tuesday, 19 July 2011
Nasi Lemak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Saya kagum dengan perniagaan enche.... boleh ajar saya strategi perniagaan?
ReplyDelete