Bahan-bahan:
- Beras
- Telur
- Timun
- Ikan Bilis
- Kacang tanah
- Halia
- Santan
- Sotong Kering (rendam selama beberapa jam dengan serbuknya untuk melembutkan sotong tersebut)
- Cili boh
- Bawang
- Belacan
- Gula
- Garam
- Asam jawa
- Basuh beras
- Kemudian tumis bawang, halia dengan sedikit minyak di dalam periuk.
- Masukkan beras yang telah dibasuh ke dalam periuk
- tuang air dan santan mengikut sukatan beras
- tambah garam
- dan biar masak
- Jika mempunyai daun pandan, masukkan sehelai daun pandan ke dalam periuk tersebut.
- Kemudian panaskan minyak di dalam kuali
- Tumis bawang
- Tumis cili boh
- tambahkan air asam jawa
- tambahkan sedikit belacan
- masukkan sotong yang telah dipotong
- kemudian masukkan garam secukup rasa
- reneh sehingga masak
- Rebus telur
- Goreng ikan bilis sehingga garing
- Goreng kacang tanah
- Potong timun mengikut citarasa anda.
- Isi nasi lemak yang di masak ke dalam pinggan
- Hiaskan dengan telur, ikan bilis, dan timun
- kemudian tambah sambal sotong
- Nasi lemak anda sedia untuk di makan….
No comments:
Post a Comment