Thursday 21 July 2011

Nasi Lemak | Sambal Udang


Resepi

    
* 300g udang yang sederhana,
    
* 200g petai benih, berkulit
    
* 3-4 sudu besar minyak

 
Ground bahan-bahan (gabungan):

    
* 5 cili kering, direndam
    
* 2 cili merah segar, pilihan
    
* 4 ulas bawang merah
    
* 2 ulas bawang putih
    
* 2 kemiri
    
* 1 / 4 sudu belacan granul
    
* 2 besar limau, diperah untuk jus

 
 

Perasa bahan-bahan:

    
* 1 / 2 sudu besar gula atau secukup rasa
    
* 1 / 2 sudu kecil garam atau secukup rasa
    
* 1 / 4 sudu teh serbuk stok ayam

 
Kaedah: HABA minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan tanah dan belacan sehingga aromatik. Masukkan udang dan masak selama 3-4 minit. Tambah jus limau dan perasa. Kacau sebati bercampur. Tambah benih petai dan kacau baik. Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak.

No comments:

Post a Comment